Müslümanlar için Umre, Kabe-i Şerif’i ve etrafındaki kutsal mekanların Hac dönemi dışında ziyaret edilmesii anlamına gelir. Umre ibadetini gerçekleştiren mümine ise mutemir denir.
Hac, Müslümanların üzerine farz olan bir ibadet iken Umre farz bir ibadet değildir fakat Kur’an-ı Kerim’de de geçen umre ibadetini gerçekleştirmek makbul olan bir seçenektir.
'Şüphesiz, Safa ile Merve Allah'ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac ve umre niyetiyle Kâ'be'yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse bunda bir günah yoktur. Her kim de gönlünden koparak bir hayır işlerse şüphesiz, Allah onu bilir, karşılığını verir.
Bakara Suresi, 158. Ayet
Umre ibadetine giden bir mümin, bu kutsal ziyaretinde yalnızca Kabe-i Şerif’i görmekle kalmaz. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’in indiği, tarih boyunca birçok peygamberin gelip geçtiği ve Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimizin yaşadığı toprakları da ziyaret etmiş olur.
Umreye giden bir mutemir, Mekke ve Medine gibi İslam’ın doğuşuna ve yayılışına şahitlik etmiş mübarek şehirlerde, dünyanın her bir yanından Allah (c.c.) rızası için ibadet etmeye gelmiş Müslüman kardeşleriyle birlikte ibadet etme lütfuna da erişir.
Hac için belirli bir dönem var iken umre, hac mevsimi dışında kalan zamanlarda yapılabilir.
Hac, hazırlık ve Hac temizliği dönemleri ile Zilhicce ayında gerçekleştirilir. Hac zamanı olan Zilhicce ayı ile Hac temizliği olan dönem dışında kalan tüm zamanlarda umre ibadeti gerçekleştirilebilir.
Yani denilebilir ki Hac mevsimi dışındaki tüm zamanlarda, yılın neredeyse tamamına yakın bir süre boyunca Müslümanlar umreye gidebilir.
İslam’da her ibadetin farzları vardır. Umre de bir ibadet olduğu için elbette umrenin de farzları ve vacipleri bulunmaktadır.
Umrenin farzları; ihramve tavaftır. Umreye giden bir mümin eğer ihrama girmez ise yahut Kabe’i tavaf etmez ise umre yapmış sayılamaz. İhram ve tavafsız bir umre olmaz. İhram şart, tavaf rükün olan farzdır.
Sa’y yapmak ile tıraş olup ihramdan çıkmak da umrenin vaciplerindendir.
Ø Çocuklar için ise öncelikli şart babasının refakatinde olmasıdır. Babası ile birlikte Mekke ve Medine’yi ziyaret edecek çocuklar için ayrıca nüfus müdürlüğünden 'Nüfus Kayıt Örneği' aslınınalınması gerekir
Ø Eşi ile birlikte umreye gidecek olan kadınlar nüfus müdürlüğünden 'Nüfus Kayıt Örneği' aslını almalıdır.
Ø Evli kadınlar eşleri ile birlikte gitmeyeceklerse eşlerinden, bekar kadınlar ise babalarından umreye gidebileceklerine dair muvafakatname almalı ve noterde tasdik ettirmelidirler. Muvafakatnameler noterlerde de bulunduğu için direkt notere giderek bu işlemler orada da halledilebilir.
Muvafakatname Örneği;
Ben …. …., eşim …. …. Umre yapmak üzere Suudi Arabistan’a (babası, oğlu,
yeğeni, amcası, dayısı, kayınbabası) …. …. ile gidip gelmesine muvafakat
ediyorum.
Umre başvurusu ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi 444 6 111 numaralı hattımızı arayarak öğrenebilirsiniz.
Her ne kadar Umre “küçük hac” olarak anılsa da ve Umre ile Hac benzerlikler gösterse de her ikisi de birbirinden farklı ibadetlerdir.
Hac ibadeti islam’ın 5 şartı ndan birisidir ve Müslümanlar üzerine farz kılınmıştır. Fakat Umre ibadeti İslam’ın şartlarından olmadığı gibi farz da kılınmamıştır.
Hac ibadeti ile Umre ibadetlerinin farzları, vacipleri, gerektirdikleri de farklılıklar gösterir. Umreye giden kişi hacı olmadığı gibi o kişiye hacı demek de doğru değildir. Yalnızca Hac görevini yerine getirmiş, hacca gitmiş bir mümine hacı denilebilir.
Suudi Arabistan Devleti, Menenjit Aşısını ziyaretçi yoğunluğundan dolayı oluşabilecek virüs salgınlarını önlemek amacıyla zorunlu kılmıştır.
Mekke ve Medine ye ibadet için gidecek olan Müslümanların zorunlu olarak yaptırdığı Menenjit Aşısı, Umre Aşısıolarak bilinmektedir.
Umre vizesi için pasaport başvurusunu ve pasaport işlemlerinin tamamını kişi kendisi yapmak durumundadır. Pasaport ile ilgili işlemler kişiye ait olduğundan, pasaport işlemleri ve bu işlemlerin ücretleri umre fiyatlarına dahil değildir.
2013 yılında Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın yaptığı bir düzenleme ile çipli pasaport o tarihten bu yana zorunlu kılınmıştır. Umre vizesine başvuracak kişilerin pasaportları muhakkak çipli pasaport olmalıdır.
Eğer pasaportunuz çipli değilse umre başvurusundan önce pasaportunuzu güncellemeniz gerekmektedir.
Umre ve Hac vizeleri tüm bunların dışında tutulan ayrı vizeler olduğu için yeşil pasaportu olan vatandaşlar da Suudi Arabistan Umre Vizesini almak zorundadırlar.
Umre fiyatlarının belirlenmesinde çok fazla faktör rol oynar.
Umrede kalınacak gün sayısına göre (7-10-14-30 vb) ve verilen hizmetlerin kalitesi göre umre fiyatları belirlenmekte ve değişiklik göstermektedir. Uçuş hizmetleri, transfer hizmetleri, araç kaliteleri, havayolu tercihleri, konaklama hizmeti, kalınacak otellerin koşulları gibi birçok faktör umre ücretlerinin belirlenmesinde etkilidir.
Bunun yanı sıra umrede kalınacak gün sayısı kadar umreye gidilecek olan dönem de önemlidir. Ayrıca seçilen umre döneminde otellerde sunulan yemek hizmetleri gibi faktörler dahi umre fiyatlarında belirleyici unsurlardır.
Umrede tavaf namazı farz değildir fakat vaciptir. Eğer kişi umresini tam yapmak istiyorsa Kabe tavafından sonra kendisine vacip olan Tavaf namazını kılmalıdır.
Tavaf namazı kılmamak mekruh sayılır. Tavaf namazı iki rekattır.
Tavafın tamamlanması için, 7 şavttan oluşan Kabe tavafından sonra tavaf namazı kılınmalıdır. Tavaftan sonra kişi namazını bile isteye kılmaz ise umresini batıl konuma düşürmüş olur.
Tavaf namazı, kesinlikle Harem Bölgesi içerisinde kılınması gereken bir namazdır.
Makbul olanı ise mescit içinde Makam-ı İbrahim in hemen arka tarafında kılınmasıdır. Fakat ön saflarda ya da Makam-ı İbrahim’in herhangi bir yerinde dahi yer bulamayan kişiler namazlarını mescit içerisinde herhangi bir noktada da eda edebilirler.
2018 – 2019 için umre sezonu kapanmıştır. 2019 – 2020 sezonu için güncel umre fiyatları bu sayfada yayınlanacaktır. Umre ile ilgili tüm sorularınız için 444 6 111’i arayabilirsiniz. İlginize teşekkür ederiz.